Omgekeerde houdingen, hoe begin je eraan?

Inversies, of omgekeerde houdingen, zijn vaak de yoga houdingen die je liever uit de weg gaat. Het zijn dan ook uitdagende poses.

Denk bijvoorbeeld aan een Hoofdstand of een Handstand, met allerlei variaties. Heel indrukwekkend als je ze ziet op foto. "Moet ik dat ook kunnen?", hoor ik je denken.

En toegegeven, soms is het ook eng om in een handstand of hoofdstand te gaan staan. Misschien is het al geleden van je kindertijd dat je dat nog gedaan hebt. En toen dacht je er wellicht net iets minder hard bij na!

Daarom enkele tips om je op weg helpen:

1.    Verzamel het juiste materiaal. Een goeie Yoga mat met veel grip is alvast een goed begin.

2.    Bouw op en begin klein. Wist je dat Neerwaarts Kijkende Hond ook een inversie is? Oefen je Downward Facing Dog goed zodat je het alvast gewoon bent om met je hoofd omlaag te hangen.

3.    Begin met inversies in de yogales zodat je de instructies kan volgen. Ik zal je helpen op de goede dingen te letten zodat je veilig kan oefenen.

4.    Gebruik je props. Zeker in het begin is het handig om gebruik te maken van blokken, riemen, een partner of de yogawall. Op die manier geniet je van de vele voordelen van inversies en raak je vertrouwd met het ondersteboven hangen zonder je lichaam te forceren.

5.    Zorg dat je er vooral veel plezier in hebt en neem je tijd. De weg er naartoe is minstens zo belangrijk dan het eindresultaat.

Wil je er graag mee aan de slag? Kom naar de Benefits of Inversion Workshop met Monika Munzinger in mei.