5 mythes rond Yoga weerlegd

Mythe 1

Je moet flexibel zijn om aan yoga te doen.

Natuurlijk hoeft dat niet, je gaat juist naar de yoga om flexibeler te worden. En heb je al wat elastische kwaliteiten, dan leer je er correct mee omgaan en wil je net kracht opbouwen. Ook dat is yoga. 

Ikzelf ben van nature uit helemaal niet flexibel en ook niet heel sterk (oeps). Ik was vroeger een echte stijve plank. En na 15 jaar aan yoga doen, kan ik nog steeds niet mijn neus tussen mijn knieën leggen. 

Demotiverend? Mijn flexibiliteit is natuurlijk wel verbeterd na al die jaren, en ik kan al wel met mijn handen tot aan de grond (gelukkig maar). Zoals de yoga meester BKS Iyengar zei; “Het is niet het resultaat maar de weg ernaar toe die telt”.

Maar nog veel belangrijker. Ik heb zo goed als geen last meer van rugpijnen en nekpijn. Iets waarmee ik al op jonge leeftijd te maken had. Onder andere door mijn lengte, had ik een zeer slechte lichaamshouding. Schouders naar voren, bolle bovenrug en stijve benen. 

Ik had voortdurend last van mijn rug en ook van mijn nek die vaak geblokkeerd zat. Toen ik met vaste regelmaat, twee maal per week naar de yogales begon te gaan, had ik steeds minder last. Ik maakte zo een goede vooruitgang en was er zo blij mee dat ik dat wilde delen en ben beginnen lesgeven aan andere stijve harken

Maar ik ben wel nog steeds voorzichtig. En op dagen dat mijn rug wat stijver aanvoelt, buig ik mijn knieën als ik vooroverbuig of ik gebruik blokjes onder mijn handen. Want ook al KAN ik nu wel met gestrekte benen mijn handen plat op de grond zetten, ik MOET het niet. 

Mythe 2

Yoga is voor geitenwollensokken

Het geitenwollensokken-imago is stilaan aan het veranderen naar een vlotter plaatje dat bij iedereen kan aansluiten.

Het zijn allang niet meer alleen de ‘alternatieven’ of hippies die aan yoga doen. Iedere klas heeft tegenwoordig een mix van allerlei soorten mensen. Fijn, want dan kun je gewoon jezelf zijn en dat is precies waar het bij yoga om draait. Zo kan iedereen uit een yogales halen wat hij nodig heeft ; beweging, ontspanning, een fijn moment…

Mythe 3  

Je wordt niet sterker door yoga

Er zijn verschillende stijlen yoga, letterlijk voor elk wat wils. Er is hele spirituele yoga en hele fysieke yoga.

Hele snelle en hele trage. Yoga waarbij je zweet en yoga waar je het koud van krijgt. 

De meeste mensen die ooit een yogales hebben meegedaan ontdekken spieren waar ze het bestaan niet eens van wisten en zijn na de les soms stijf op plekken die ze nog nooit eerder gevoeld hadden. 

Arm- en beenspieren, rug- en buikspieren komen allemaal weleens aan bod wanneer je de yogahoudingen uitvoert. Voornamelijk in de yang stijlen.

En dan zijn er nog zovele leraren die ook nog eens hun eigen stempel meegeven op de lessen. Heb je ooit al eens een les meegedaan en besloten dat yoga niks voor jou is? Dan raad ik je aan om nog eens wat anders te proberen. Als je het mij vraagt is yoga voor iedereen. En kan ook jij een les vinden die bij je past. 

Onderstaand schema maakt je een beetje meer wegwijs in de verschillende stijlen. En nog leuker is het om de verschillende stijlen aan te passen aan je mood of behoefte. 

Kies je voor het linkse luik van het schema? Dan zit je bij Inspirational Yoga niet op de juiste plek. Kies je voor het rechtste luik? Dat zijn wij helemaal!

choose style.jpg

Mythe 4 

 Yoga is alleen voor vrouwen

Het is wel waar dat er meer vrouwen aan yoga doen dan mannen. En sommige houdingen zijn wat uitdagender voor mannen door hun spiermassa, andere asana’s zijn dan weer net makkelijker. 

Veel van de grote Indische leraren zijn nochtans mannen. Het is voornamelijk hier in het westen dat yoga populairder is bij vrouwen. 

Ikzelf vind dat er vaak net een rustigere sfeer hangt tijdens de yogales als er ook mannen zijn. Het lijkt wel of die het makkelijker hebben om in het moment te zijn. Wij vrouwen laten ons nog al te vaak afleiden door onze to-do-list. 

Mythe 5

 Alle yogi’s zijn zoooo zen

Geloof me, ik heb al een hoop nutcases (no offense) gezien onder de yogi’s. Ik zelf hoor vaak dat ik zo kalm en rustig ben. (Hoor mijn naasten gniffelen) Dat is niet de reden waarom ik aan yoga doe. Ik ben vaak kalm en rustig OMDAT ik zoveel yoga doe. (Lees zonder mijn yoga zou ik nog een groter kieken zonder kop zijn). 

meditate-1851165_1920.jpg

 

Laat het ons erop houden dat vele yogi’s een grote ommezwaai in hun leven hebben gemaakt omdat het nodig was en ze op zoek zijn gegaan naar wat verlichting of piece of mind. En nog anderen omdat ze ergens fysiek last van hadden. (rugpijn, nekpijn etc.)

Heb je zin gekregen om ook eens een les te proberen? Bekijk hieronder ons lessenrooster. Tot op de mat?