Ik MOET een goede ouder zijn

Bij Inspirational Yoga werken we veel rond ont-stressen en ontspannen en ook rond ONT-moeten (minder moeten). We willen graag mensen inspireren om meer te genieten van het dagelijkse leven. Zo ook van het ouderschap. 

Voel jij ook die druk om een goede mama / papa te zijn? Leg je de lat hoog voor jezelf als het over je kinderen gaat? Te hoog? Ga je vaak over je grenzen en vraagt opvoeden wel heel veel energie?

Opvoeden is niet makkelijk en is vaak een pak zwaarder dan je je had voorgesteld. Je nam je ooit voor om die leuke toffe ouder te zijn. Niet te roepen en steeds rustig te blijven tegenover je kinderen. En dan zijn ze plots daar, die koters. 

En het leven gaat door, je gaat werken, er is het huishouden en ja ook nog de zorg voor de kinderen. Die ook zo hun behoeftes hebben. Jij als ouder had je voorgenomen er altijd te zijn voor je kinderen. En je wilt natuurlijk dat ze zo gelukkig mogelijk worden. Dus je doet je uiterste best. Om het hen naar hun zin te maken, om ze gelukkig te zien. 

En dan blijkt het vaak toch moeilijker dan je dacht. Je voelt je soms gefrustreerd door het gedrag van je kinderen. Kinderen die niet luisteren,  hun spullen laten slingeren of er is strijd aan tafel over het eten.

Oudere kinderen zitten soms urenlang te gamen, zijn vergroeid met hun smartphone/tablet en het lukt maar niet om duidelijke regels te maken waar ze zich ook aan houden.

Of ze zijn het zo oneens met jou dat het leidt tot knallende ruzies. Soms zet je als ouder een beloning in of je dreigt met straf opdat je kind zich ‘beter’ gaat gedragen. Tot ook dit niet meer werkt…….. andere ouders zijn juist heel toegeeflijk en stellen helemaal geen grens meer…..

Op die manier gaat er heel veel energie naar die onenigheden en hou je wel erg weinig tijd over voor jezelf. Voor jouw behoeften. Je zou graag wat meer rust vinden in het dagelijkse leven binnen je gezin. En afspraken maken waar iedereen zich gelukkig mee voelt en aan kan houden. 

Maar hoe pak je dat aan? 

De Gordon®cursus 'Effectief omgaan met kinderen' biedt een alternatief, waarin ruimte is voor beide partijen. Effectief door betere en duidelijke communicatie en begrip voor elkaar. De cursus is gericht op het voorkómen van problemen en het oplossen van bestaande problemen.


In de cursus ligt de nadruk op:

  • zó luisteren, dat kinderen zich begrepen voelen
  • zó praten, dat kinderen ook jou begrijpen
  • zó conflicten oplossen, dat niemand verliest 
  • zó afspraken maken, dat iedereen zich eraan houdt
  • leren omgaan met verschillen in waarden

Bovendien krijg je talrijke voorbeelden en veel tijd om je nieuwe vaardigheden te oefenen. Tussen de lessen door kan je deze thuis toepassen en rekenen op feedback van de instructeur en andere ouders bij de volgende les.

Het verschil met de vele andere opvoedingsboeken die ik heb gelezen, is dat Gordon je niet alleen verteld wat NIET te doen maar daarnaast vooral focust op wat juist WEL te doen. Dat wil niet zeggen dat wij nooit geen conflicten meer hebben met de kinderen. Maar we lossen ze steeds beter en sneller op. En vaak versterkt het conflict onze relatie in plaats van ze schade toe te brengen. De kinderen zelf leren door deze eerlijke communicatie om ook empathie te tonen en begrip wanneer wij een probleem hebben. 

Tijdens de maand juli gaan we opnieuw van start met de training. ben je geïnteresseerd in data en prijzen? Vul dan onderstaan contactformulier in voor meer informatie. 

Naam *
Naam