Gordon theorie in praktijk bij mij thuis

Ik hoor vaak van deelnemers aan de training "Effectief communiceren met kinderen" dat in den beginne het niet makkelijk is om de theorie in praktijk om te zetten. Je kent nu de theorie maar hoort jezelf en de omgeving voortdurend 'fouten' maken.

Na verloop van tijd wordt het echter steeds makkelijker. Zoals alles wat je kan oefenen en aanleren. 

Zo ging het laatst bij ons ; Zoon is 13 jaar. Hij heeft al een tijdje last van kwaaltjes en ik heb een afspraak gemaakt bij de natuurarts. OM 10 UUR S'MORGENS!!!!! Schandalig! Wat een marteling! En dat in de vakantie! Ben je gek??

Ja dat is sarcasme, werkt niet wanneer toegepast op kinderen. Dus dat gaan we niet doen...

Dus ik probeer te luisteren ; Je vindt dat wel erg vroeg, opstaan wordt moeilijk, je wou liever een afspraak op een later tijdstip etc. Hij voelt zich gehoord en kan zeggen wat hij er erg aan vindt. 

Waarop ik uitleg waarom we dit doen en mijn zorg kan zeggen ; Ik wil morgen graag op tijd zijn, ik wil eerst nog eten etc. We bespreken hoe de ochtend eruit zal zien. En tot slot zeg ik ; We hebben nu alles besproken, ik wil liever geen gehuil morgen. 

Zegt hij ; Ik zal misschien wel huilen maar ik werk zeker mee....(hoe lief ; hij wilt echt meewerken maar het ook erg vinden)

Waarop ik zeg ; wetende dat je gaat meewerken zal ik ook geduldig zijn, ook al huil je.

Resultaat ; Ik sta op tijd op, dek de tafel en ga alvast met de hond wandelen. (om dan zoon wakker te maken) Ik kom terug en zoon zit al helemaal gewassen en aangekleed aan de ontbijttafel. 

Geen gehuil, geen gestresseerde mama. Ofte Win win!!