10 voordelen van Restoratieve Yoga

Restoratieve Yoga is een herstellende vorm van yoga die verschillende hulpmiddelen (props) gebruikt om je te laten rusten in yogahoudingen voor langere tijd. Zonder ongemak of pijn. We gaan voor een maximum aan ontspanning met een minimum aan inspanning. Een aanrader voor iedereen die te veel stress ervaart of nood heeft aan relaxatie. 

10 voordelen van restoratieve Yoga

1.            Geniet van volledig en diep stretchen

Je hoeft je niet per se in het zweet te werken om voordeel te halen uit je yogales. Natuurlijk zijn actieve yogalessen fantastisch maar niet iedereen kan langere tijd achter over gebogen blijven liggen zonder ongemak te voelen. Langer ondersteund blijven liggen heeft als voordeel dat het lichaam zich volledig kan overgeven. 

2.           Verbeter je flexibiliteit

Omdat je langer in dezelfde houding blijft, ervaar je een meer intense stretch. In het begin kunnen je spieren misschien protesteren maar na verloop van tijd, geven ze toe aan de houding. Het is daar dat je meer plaatst maakt in je lichaam en je flexibiliteit verhoogt. 

3.           Ontdek waar je stress vasthoudt

Restoratieve houdingen geven je de kans om te ontdekken waar je spanning vasthoudt. Wanneer je dat bewustzijn eenmaal hebt kan je werken aan kleine veranderingen in je dagelijkse leven. 

4.           Goed voor de lijn

Een studie uit 2013 van de universiteit van Californië toont aan dat restoratieve yoga vrouwen helpt gewicht te verliezen. Dit heeft te maken met het cortisol gehalte in je brein wat door restoratieve yoga wordt verlaagd. 

5.           Balanceert het zenuwstelsel

Door de vele indrukken die we allemaal opdoen in ons dagelijkse leven, is ons sympathisch zenuwstelsel constant in overdrive. Dit zorgt voor een hogere hartslag en bloeddruk en een sneller ademhalingspatroon. Doordat je helemaal ondersteund bent tijdens de restoratieve les, kan je lichaam volledig ontspannen, gaan er minder signalen naar je brein en kan je terug keren naar je parasympatisch zenuwstelsel en volledig tot rust komen. 

6.           Kalmeert de ziel

Geen makkelijke taak in het begin maar het wordt steeds makkelijker naarmate je meer ervaring krijgt. Het resultaat is betere slaap, minder onrust en meer geduld. 

7.           Stimuleert het immuunsysteem

Een regelmatige beoefening van Restoratieve Yoga bevordert je gezondheid. Zodat je bijvoorbeeld minder verkouden bent. Door al de fysische en psychologische voordelen ben je minder vatbaar voor ziekte.

8.           Bespoedigt herstel van ziekte

Al deze voordelen maakt het duidelijk dat restoratieve yoga een helende werking heeft. En het kan ook beoefend worden als je niet helemaal fit bent en je bijvoorbeeld herstellende bent van een burn-out of kanker.

9.           Heelt emotioneel trauma

Het helende effect reikt verder dan het lichaam. Je komt emotioneel ook meer in balans. Restoratieve yoga werkt als een warme omhelzing wanneer je een verlies geleden hebt, grote veranderingen ondergaat of last hebt van onrustige en depressieve gevoelens. 

10.       Heeft een meditatief effect

Vele mensen hebben moeite met mediteren. Restoratieve yoga biedt je iets er tussenin. Je leert stilt te staan, te ontspannen en beter adem te halen.  

Klinkt goed? We bieden Restoratieve Yoga aan als wekelijkse les ;

Of & keer per maand op zondag als lange les/workshop ;