Het verschil tussen Yin en Restoratieve Yoga

Yin Yoga en Restorative Yoga zou je beiden een tegenhanger kunnen noemen van actieve yogavormen zoals Ashtanga Yoga, Vinyasa Yoga en Power Yoga.

Toch zijn ze nog erg verschillend van elkaar. Ik vertel je meer over de verschillen en overeenkomsten ; 

  • Beide yogavormen zijn zeer rustig van opzet. De houdingen worden niet snel met kracht uitgevoerd en ze worden langere tijd aangehouden.
  • Ze zijn vooral gericht op ontspanning (Yin) in plaats van inspanning (Yang). Het gaat hierbij om ontspanning van zowel lichaam als geest, waardoor je je beter in je vel gaat voelen.
  • Bij beide yogavormen wordt vrij veel gebruik gemaakt van hulpmiddelen zoals riemen, bolsters en dekens.
  • Maar waar je bij Restorative Yoga vooral in liggende houdingen vertoeft, komen bij Yin Yoga ook veel zittende en soms zelfs staande houdingen voor.
  • Restorative Yoga heeft vooral als doel de stilte in jezelf op te zoeken en alles te voelen wat zich eventueel aandient.  Yin Yoga heeft in principe hetzelfde doel als andere yogavormen (het laten stromen van je ‘levensenergie’). 
  • De houdingen in Restorative Yoga worden vaak nog langer aangehouden dan in Yin Yoga.

Als je het mij vraagt hebben de meeste mensen in deze drukke tijden veel nood aan zo een vorm van rustige yoga. We hebben het al zo veel zo druk.

Maar het ene sluit het andere natuurlijk niet uit. Het verstandigste is nog steeds om te luisteren naar je lichaam. Heb je zin om te zweten en te bewegen?  Kom dan mee doen met de Vinyasa. Wil je het liever wat rustiger? Kies dan voor Yin. Of kies voor de perfecte combo ; een lange les Vinyasa/Yin. Die organiseren we regelmatig in het weekend.

Ben je helemaal niet fit of herstellende van ziekte? Ben je totaal overprikkeld, heb je geen energie? Of gewoon behoefte aan selfcare? Dan is er de Restoratieve Yoga.