10 redenen om op je hoofd te gaan staan

IMG_3904.JPG

Omgekeerde houdingen zijn een belangrijk onderdeel van yoga. Met deze houdingen verplaats je de zwaartekracht van je voeten naar je hoofd. Je zet letterlijk alles even op zijn kop. Denk aan hoofdstand of handstand. Maar wat zijn nu eigenlijk de voordelen van deze inversies?


1. De inversies verbeteren je geestelijke gezondheid onder andere omdat ze angst en stress verminderen en het zelfvertrouwen verhogen. Je geestelijke kracht en je concentratievermogen worden erdoor gestimuleerd.

2. Door ons druk bestaan wordt ons brein constant geprikkeld. Door omgedraaid te staan zet je als het ware  het rustige en ontspannen gedeelte van het zenuwstelsel aan. Terwijl je meestal in het actieve deel van je zenuwstelsel vertoeft.

3. Daarnaast ontwikkel je spierkracht, leer je je lichaam omgekeerd kennen en train je je focus.

4. Verder zorgen inversies voor een gezonder en effectiever longweefsel. In de omgekeerde houdingen worden de bovenste delen van de longen goed van bloed voorzien waardoor er een efficiënte uitwisseling ontstaat met het longweefsel in de bovenste gedeelten.

5. Inversies hebben een gunstige invloed op je bloedcirculatie.

6. Wanneer je een inversie of omgekeerde houding doet wordt het hele lymfestelsel gestimuleerd, waardoor ook je immuunsysteem wordt versterkt.

7. De inversies reguleren het endocriene stelsel (hormoonstelsel). Zo werkt schouderstand bijvoorbeeld sterk op de schildklier en bijschildklier, beide gelegen in het halsgebied.

8. De hoofdstand stimuleert lichaamswarmte en het zenuwstelsel. Het versterkt de nekspieren.

9. De schouderstand ontwikkelt de kwaliteiten van geduld en emotionele stabiliteit. Schouderstand verkoelt of neutraliseert het lichaam en kalmeert het zenuwstelsel terwijl je de spieren nek en schouders ontspant.  

10. Het is bovendien erg leuk om te doen en je voelt je er jonger door!

 

Vind je het best eng om met inversies aan de slag te gaan? Ben je yogalerares en vindt je het moeilijk om inversies aan te leren? In mei komt Monika Munzinger naar België en geeft ze een heel uitgebreide weekend workshop over veilig inversies uitvoeren en hoe ze aan te passen aan individuele behoeften.

Eve Mintiens