Back to All Events

Qi Gong Workshop

  • Inspirational Yoga 8 Jonghelinckstraat Antwerpen, Vlaanderen, 2018 Belgium (map)

QI GONG

Qi gong is een onderdeel van de traditionele Chinese geneeskunde (TCM) gericht op beweging. Vertaald is qi de universele energie die door alle levende organismen heen stroomt en gong de manier waarop deze gereguleerd wordt.

TCM  beschouwt de mens als verbinding tussen de hemel en aarde en de menselijke ontwikkeling als deel van de harmonie aanwezig in de natuur, waarbij alle dingen voortdurend in transformatie zijn. Men is gezond wanneer de qi vrij door de meridianen in het menselijk lichaam stroomt.  

Indien deze vrije doorstroming gehinderd is of er zich een exces of tekort ontstaat, doet ziekte zich voor. Het doel van qi gong is het herstellen van de storingen in het doorstromen van qi door het lichaam, waardoor de balans van het lichaam terugkeert en het lichaam geneest.

De beoefening omvat reeksen van ontspannen oefeningen gekoppeld met de ademhaling om de fysieke en mentale gezondheid te behouden en bevorderen. Via deze oefeningen verbetert de flow van qi hetgeen een weldadig effect op zowel organen als spieren en pezen heeft. Qi Gong verenigt het menselijk lichaam, geest en ademhaling en combineert beweging met rust.


De effecten van qi gong zijn:

  • verminderen van psychische stress en lichamelijke spanning in de spieren

  • bevorderen van de flexibiliteit en wendbaarheid en versterken van gewrichten en spieren

  • zorgen voor een juiste lichaamshouding en een goed evenwichtsgevoel

  • verbeteren van de bloedsomloop en spijsvertering

  • versterken van de concentratie en onder controle houden van emoties 

  • innerlijke rust en een lang leven.
     

Doordat de oefeningen ontspannen uitgevoerd worden met een lage impact op de spieren is deze bewegingskunst voor iedereen toegankelijk.

Qian ba zuan

Qian ba zuan is een korte, vloeiende reeks van gekoppelde oefeningen. Deze stimuleren de stroming van qi volgens stijgende, dalende, loslatende en adsorberende bewegingen gecreëerd om pezen te rekken en meridianen te openen. Bovendien wordt gewerkt naar het behoud van een stevig en gecenterd fundament.

Praktisch

Lesgever Boris Fornoville

Je kan inschrijven door de bijdrage van €35 te storten op het rekeningnummer van Inspirational Yoga BE25 0689 3042 9582 met mededeling 'Qi Gong'