Back to All Events

Restoratieve Yoga & Filosofie

  • Groepspraktijk Zuid 8 Pol de Montstraat Antwerpen, Vlaanderen, 2020 Belgium (map)

Mind your body, care for your Mind: stilstaan bij wat ons bezighoudt vanuit filosofisch perspectief en yoga in één gecombineerde sessie. De gesprekken binnen deze werkgroep zijn geen therapie. Zij kunnen wél therapeutisch werken, zij het dan vanuit gedeelde ervaring, en niet uitgaand van iemands individuele verhaal, zoals dat bij therapie vaak het geval is. Deze gesprekken kunnen een verrijking betekenen bij psycho- of lichaamstherapie.

We wisselen eerst van gedachten over het thema "Lichaam of geest of allebei?". Daarna gaan we ons lichaam verwennen met een les Restoratieve Yoga. Een helende vorm van yoga die met een minimum aan inspanning een maximum aan ontspanning voor ogen heeft. Voor beide luiken is geen ervaring vereist. 

De filosofische sessie wordt geleid door Evelien Van Beeck, Gezinswetenschapper & doctoranda in de wijsbegeerte. De Yoga door Eve Mintiens van Inspirational Yoga

In deze workshop gaan we op zoek naar de plaats van de mens. Er wordt wel eens verondersteld dat het lichaam onze grens is, en ons dus ook begrenst - met als limietervaring dat we ons gevangen kunnen voelen. Wat er op dat moment gebeurt, is dat we een onderscheid maken tussen lichaam en geest. We situeren ons 'ik' in een geest die door haar lichaam -als begrensde plaats- voornamelijk belemmerd wordt.  Dit is een existentiële ervaring, die eigen is aan de tijd waarin we leven, en waar vele mensen vandaag de dag dus vroeg of laat mee te kampen krijgen. Maar het is ook een ervaring die  overwonnen kan worden. Het enige wat we daarvoor moeten doen is onze ogen openen en om ons heen kijken.  Dan zien we -opnieuw - de wereld. Dit schept existentiële mogelijkheden. Met andere woorden, we verschuiven onze aandacht van onszelf naar de plek waar we ons bevinden. We beschouwen de wereld niet alleen als ruimte, maar ook als vertrekpunt van onze engagementen en ontmoetingen. De wereld wordt zo een plek waarin en waardoor we vrij zijn.

Inschrijven kan door de bijdrage van €50 te betalen op het rekeningnummer van Inspirational Yoga BE25 0689 3042 9582 met als mededeling Yoga & Filosofie. Er is een eerste sessie gepland op 25/02. Als je inschrijft voor beide sessies betaal je €90.