Back to All Events

Restoratieve Yoga & Filosofie

  • Groepspraktijk Zuid 8 Pol de Montstraat Antwerpen, Vlaanderen, 2020 Belgium (map)

Mind your body, care for your Mind: stilstaan bij wat ons bezighoudt vanuit filosofisch perspectief en yoga in één gecombineerde sessie. De gesprekken binnen deze werkgroep zijn geen therapie. Zij kunnen wél therapeutisch werken, zij het dan vanuit gedeelde ervaring, en niet uitgaand van iemands individuele verhaal, zoals dat bij therapie vaak het geval is. Deze gesprekken kunnen een verrijking betekenen bij psycho- of lichaamstherapie.

We wisselen eerst van gedachten over het thema "Lichaam of geest of allebei?". Daarna gaan we ons lichaam verwennen met een les Restoratieve Yoga. Een helende vorm van yoga die met een minimum aan inspanning een maximum aan ontspanning voor ogen heeft. Voor beide luiken is geen ervaring vereist. 

De filosofische sessie wordt geleid door Evelien Van Beeck, Gezinswetenschapper & doctoranda in de wijsbegeerte. De Yoga door Eve Mintiens van Inspirational Yoga

"Lichaam of geest of allebei?"

Het dualisme is een stroming binnen de filosofie die door Plato in leven geblazen werd. In een dualisme worden twee polen tegenover mekaar geplaatst die niet tot mekaar herleid kunnen worden. Voor Plato betekende dit dat er een geestelijke ideeënwereld aan de ene kant was, en een zintuiglijke ervaringswereld aan de andere. De ideeënwereld zou tot waarheid leiden, terwijl de zintuigen ons zouden bedriegen. 

Descartes maakte deze gedachte concreet. Volgens hem staat de geest tegenover het lichaam. De geest kende voor hem prioriteit. Of om het anders te zeggen: het lichaam is inferieur aan onze gedachten. 

Dit cartesiaanse onderscheid kende tot op vandaag de dag een grote invloed. Een gevolg ervan is bijvoorbeeld dat de klassieke  medische geneeskunde zich louter toespitst op het lichaam, en de klassieke psychiatrie louter op de geest. Dit leidt echter tot onhoudbare spanningen. De opdeling is artificieel gebleken, en bovendien onvoldoende om ons als mens volledig mens te weten. De mens is namelijk altijd lichaam én geest, en deze twee hebben onvermijdelijk invloed op mekaar. In het beste geval vinden ze een mooie harmonie.

Inschrijven kan door de bijdrage van €50 te betalen op het rekeningnummer van Inspirational Yoga BE25 0689 3042 9582 met als mededeling Yoga & Filosofie. Er is een tweede sessie gepland op 25/03. Als je inschrijft voor beide sessies betaal je €90.

Earlier Event: February 25
Qi Gong
Later Event: February 26
Reeks Restoratieve Yoga bij kanker