Met de Gordon Trainer op vakantie

By Eefje Warmoeskerken

Ik heb het me afgevraagd, stiekem, tussen de Parent Effectiveness trainingen door.

Mooi. Maar hoe doet zíj dat, onze coach, hoe doet zíj dat met háár kinderen bij háár thuis? 

Ik ging met Eve op vakantie. Dat betekent 4 x kind, 2 x mama, 1 x hond. Of 4 x “ik wil actie”, 2 x “graag wat rust”, 1 x “laat mij uit”. 

Het is een dag in het zwembad. Wildwaterbaan. Ik zeg: Kom, we gaan er nu uit! De kinderen zeggen: ja, direct, we gaan nog eens. En dan: de laatste keer nu! Ja, de laatste mama! En daarna: We gaan nu echt de laatste keer! Ik zucht.

Eve grijpt in. Ze zegt: Als we er nu uit gaan, dan kunnen we dadelijk nog aperitieven. Wat denk je, zullen we nog eens de wildwaterbaan doen of zullen we tijd maken  voor hapjes?Ja? Is dat voor jou goed? En voor jou? De kinderen kiezen resoluut voor de hapjes. Ze gaan meteen mee. Ik kijk toe. Zet die apero maar klaar. En de hapjes.

Win-win, want daar draait het om.

Bowling. Eve zegt: Is het voor jou ok dat ik niet meespeel? Dan kunnen de kinderen meer aan de beurt en dan kan ik even rusten. De kinderen akkoord. Ze kunnen meer spelen. Ik ga mee akkoord. Dan kan ook ik even rusten.

Win-win, daar draait het om.

Het is avond, het heeft geregend. De hond moet buiten. Je weet wel. Maar Kiwi is moe. Ze heeft die dag een flinke wandeling gemaakt. Ze is oud. Ze heeft het koud. Ze legt zich neer. Eve kijkt haar aan. Ze luistert naar haar gedrag. Ze zegt: Wil je nog buiten? Ik zie dat je nu geen behoefte hebt om buiten te gaan. Maar ik vind dat je toch best even plast voor de nacht. Als we straks even kort buiten gaan, is dat ok voor jou? De hond! Fantastisch toch. Kiwi laat zich knuffelen en vleit zich neer in het salon. Voor het slapen gaan gaat ze toch even buiten, kort, even plassen. Hond tevreden, baasje tevreden.

Win-win, daar draait het om.

We zijn weer thuis. Mijn kinderen leggen uit: Mama, als wij jou helpen en leuk doen dan is de kans groter dat jij iets voor ons terug doet. Als jij tevreden bent dan is de kans groter dat jij meer toelaat. En dan is het leuker want dan mogen wij meer. Dat heeft Eve ons geleerd. 

Win-win. Daar draait het om.

Weer of geen weer, hond of geen hond, 4 kinderen of 2: dit lijstje gaat vanaf nu steevast in mijn handtas mee:

-       “Zullen we…?

-       “Ik vind…”

-       “Als we … dan… Wat denk je?”

-       “Is dat ok voor jou?”

Want win-win. Daar…. 

Inderdaad.

 Gratis infosessie over de Gordon Trainingen vrijdag 6 maart 19h00. Vooraf inschrijven.

Toelichting van Eve Mintiens, Gordon Communicatie Trainer

De Gordon Training heeft op zich niet als doel dat kinderen zich anders gaan gedragen om meer gedaan te krijgen. Wat er wel gebeurt als je effectief communiceert en de Gordon vaardigheden toepast, is dat je meer rekening leert houden met elkaar en ieders behoefte. Je gaat niet uit van een winner-verliezer model; “Ik heb daarstraks al toegegeven, nu is het jouw beurt!” “Ik blijf zagen en zeuren tot ik krijg wat ik wil”.

Maar je gaat oprecht op zoek naar een win-win oplossing. Kinderen leren dat jouw tolerantie grens kan verschuiven naarmate je je goed of overprikkeld voelt, en houden daar rekening mee. Als ouder kijk je naar het gedrag van je kind (en/of hond) en probeer je de achterliggende behoefte te zien en niet alleen het voor jou misschien vervelende gedrag.

Met andere woorden, het empatisch vermogen vergroot langs beide kanten, de tolerantiegrens verschuift, en je mag lekker meer, waardoor het leuker wordt!

Eve Mintiens